čtvrtek 1. ledna 2009

Utišení bolesti (nejen na chybějící prsty po petardách)

V jednom blogu dříve jsem psal, že utišit bolest není až tak složitá záležitost a také jsem slíbil, že se s Vámi o toto "tajemství" podělím. Není z mojí hlavy, ale nevím už původ, protože tento postup znám strašně dlouho. A jelikož je správné se s ostatními dělit o své zkušenosti, tak jsem se rozhodl, že zde ten postup zmíním. Ať je každému k užitku.

Bolest je myšlenka, stejně jako informace o tom, že něco slyším, vidím, čichám atd. A jako každá myšlenka se dá i bolest přebít jinou, silnější myšlenkou. Tělo si dokáže vsugerovat, že bolest pominula. Tělu také někdy trvá relativně dlouho, než veme na vědomí, že bolest začala.

Pohodlně si sedněte na klidné místo, stranou od ruchu běžného dne, pokud je to možné. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Pravou ruku silou stiskněte do pěsti a držte ji asi 25 cm před středem hrudníku ve výši srdce (před srdeční čakrou). Levou dlaň přiložte na tělo co nejblíž místu, kde cítíte bolest (pokud to bude místo na levé ruce, potom ruce vyměnte a přiložte pravou dlaň). Soustřeďte své myšlenky na to, jak bolest z místa ve Vašem těle odchází přes Vaší dlaň do sevřené pěsti. Dobré je představit si to jako potrubí, kterým ta bolest může odtékat a pěst jako velkou nádobu, ve které se ta bolest shromažduje. Po nějaké době (2 až 5 minut) odtáhněte dlaň z místa, které bolí a pěst prudce otřepejte směrem pryč od těla s myšlenkou, že všechna bolest Vaše tělo opouští.
Pokud jste se soustředili, skutečně pocítíte velkou úlevu od bolesti, někdy i absolutné absenci bolesti. Nicméně, pokud toto aplikujete například na bolavý zub, neznamená to, že pak nemusíte jít k zubaři. Bolest sice zmizí, ale problém (příčina té bolesti) stále trvá.

Žádné komentáře:

Okomentovat