sobota 29. listopadu 2008

Tak nějak málo tančím

aneb, jak rádio City ničí hudbu nekonečným opakováním...
Název tohoto článku je i názvem písničky od skupiny Kryštof, která se právě dostala do ždímačky rádia City (93,7, více hudby, méně slov). Kdo toto rádio poslouchá, ten ví o čem mluvím. Opravdu, nemluví se tam tolik, tedy pokud ignorujete desetiminutové reklamní bloky, které mají skladbu podobnou jako je skladba playlistu rádia - dokolečka dokola furt ta stejná reklama.
Skladby na rádiu se opakují a během měsíce se jich neobjeví víc jak 500 unikátních. Takže se velmi často stává že tutéž písničku slyšíte zas a znova, až to připomíná mučení. Někomu tu nevadí (asi bych řekl, že to je většina lidí, včetně moderátorů v rádiu), někdo rádio vypne a raději si pustí televizi (určitě si tím polepší) a někomu to leze na mozek. Patřím do té poslední skupiny. A ještě nad tím přemýšlím..
Doma teď všichni tak nějak málo tančíme..
Ale tím to nekončí. Ne-ne! Rádio City jde ještě dál. Hezké písničky, které na začátku byly poslouchatelné hraje dokola podle nějaké tajemné formule, že čím je písnička lepší, tím víckrat za hodinu ji musí pustit. Výsledken je, že člověk už při poslechu jedné skladby přemýšlí nad novými (a často logičtějšímí) texty. Za všechny uvedu jeden příklad nelogického refrénu kdysi hezké, dnes už tak ohrané písně - Malá dáma od skupiny Kabát. Kabáti zpívají: "Kdyby tam stála stovka žen, vyzvu jí k tanci a to netančím!" Když to člověk slyší jednou, přejde to bez úvahy, ale když to musí poslouchat dokola, pak se zamyslí, že ten výrok postrádá logiku, nicméně, stačí drobná úprava a hned je to logické: "Kdyby tam stála stovka žen, bude tam smrad a to netančí!" Je to mnohem logičtější, ale pravda je, že taková nehygienicky znějící píseň by asi neprorazila jako hit... Zase by jí ale rádio City tak nezkazilo věčným ohráváním...
Prostě občas to tak nějak často hrajou. Asi to vypnu a budu poslouchat královské ticho hór (vokáň se mi nepodařilo napsat, tak se Slovákům "ospravedlňujem")
P.S.: Nevím jen, proč každý den, alespoň jedenkrát hrajou skladbu Hey, what's going on od skupiny Four Non-blondes... Ta už je z minulého tisíciletí. Mám teorii, že se nějak zapomněla v playlistu a prostě jí tam pořád hrajou...

2 komentáře:

  1. No podle me by ten refrén měl znít jinak: Kdyby tam stála stovka žen, bude tam smrad a to NETANČÍM (ne - netančí). To by bylo logičtější.

    OdpovědětVymazat
  2. Vokáň: ô - levý alt+0244. Jinak fajn a souhlas.

    OdpovědětVymazat