pondělí 8. prosince 2008

Jaké to je nemít televizi?

Tento článek nemusíte číst, pokud patříte k té nekonečně malé skupině "deviantů", kteří stejně jako my nemáte v domácnosti oltář s televizní obrazovkou. Pro ostatní je tento článek vodítkem, jak svrhnout falešné bohy skupiny Média.
Média je novodobá skupina Bohů. Jméno této skupiny se neustále skloňuje ve všech podobách, ve všech řečech a všichni lidé se k některému z těchto Bohů (bez rozdílu vyznání, rasy i politické příslušnosti) denně modlí, aniž by to tušili. V tom je jeho hrozba ještě mnohem větší. Mimo jiné do této skupiny Bohů patří televize, rádio, tisk, ale už i internet.
Zatímco bohové rádia, tisku a internetu umožňují svým ovečkám trochu volnosti během modlení, televizná Bůh je velmi zlý a během obřadu, který ve většině domácností zabere celý večer nedovolí svým věřícím nic víc, než přepínat kanály programů, které nabízí jako Písmo Svaté.
Před třemi lety jsme se ženou rozhodli, že svrhneme tohoto Boha a při stěhování jsme se jeho oltáře vzdali a nevzali jsme ho s sebou do nového příbytku. Z počátku byla cítít mírná závislost. Člověk stále sledoval v tisku ohlasy Písma Svatého televizního (tedy program televizního vysílání v novinách), ale časem, jak se postupně svrchovaná mod televize začala pozvolna vytrácet z našeho života, přestal na nás pomalu mít televizní Bůh vliv úplně.
Dospěli jsme až do stádia, kdy nesledujeme televizní programy, neznáme žádné nové reklamy, nevíme, které seriály teď frčí ani jaké soutěže kdo vyhrává. Nesledujeme ani zprávy na Primě ani na Nově a popravdě, kdyby jedna z těchto televizních stanic přestala vysílat nebo existovat, dozvěděli bychom se to až z doslechu a trápilo by nás to asi stejně, jako nás trápí skutečnost, že do Jupitera narazil asteroidek.
Naprosto dokonalá svoboda vládne naším večerem. Buď si sedneme k čaji a pustíme si nějakou dobrou hudbu, nebo se podíváme na počítači na nějaký film z DVD nebo sedíme u počítače a čteme si něco na netu. Nebo píšu blog :-)
Pokud máte sílu zbavit se televize a zjistit, kolik volného času máte, držím Vám palce. Během těchto nově nabytých chvil můžete meditovat nebo dokonce více poznat svou partnerku/partnera. Můžete pokročit dál při tvorbě potomků a nebo jen tak sedět a snít u knížky... Jak se zpívá v jedné bezejmené písni

Za dlouhých zimních večerů,

kdy nevařím a neperu,
čtu si a sním.

Pokud tuto sílu nemáte, alespoň chvíli pomyslete na svůj život bez přítomnosti televizního Boha a jeho sadistické praktiky "Pusť bednu a čum!". A pokud nemáte sílu ani na to zamyšlení, pak rychle koukněte, co dnes dávají a utíkejte uctívat Bohy!

5 komentářů:

  1. Ty ses demagog ;-) ale svym zpusobem mas pravdu. Tim zpusobem, ze to muze platit jenom pro lidi, kteri se o veskerem okolnim deni dozvidaji z Internetu. Jestli je to zivotne nutne? To neni na mne a tezko vubec na nekom, aby to posuzoval...

    OdpovědětVymazat
  2. Nechci, aby to vyznělo tak, že jsem demagog. Jen jsem chtěl nějak naznačit, že televize vládne lidem, kteří nemají sílu se jí postavit. Sám jsem byl ve stejné situaci. Kdy jsem se díval na televizi snad už jen ze zvyku, kdy jsem čekal, že v ní snad půjde něco, co je zajímavější, než to, co zrovna šlo... Znal jsem každou reklamu, která se neustále opakovala do "zblbnutí".
    Nejsem demagog, jen už nemám televizi, takže věc hodnotím z druhé strany. Máme sousedy, kteří si pořídili novou a obrovskou LCD nebo plasmovou (to na tu dálku nerozeznám) televizi a teď je zcela ovládá, večer jdeme spát a TV běží a ráno, když vstávám, televize už zase běží.. A přesto v ní nic nejde :-)
    A co se týká dění ve světě - pomalu o to ztrácím zájem. Stejně se děje vše v kruzích, pořád dokola a navíc, je to vše jen iluze :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Přémou, že nemít televizi je osvobozující. Akorát musím všem znovu a stále odpovídat na jejich dotazy: "Dívala ses včera na...?"
    "Nedívala, nemáme televizi." No a je to pro většinu lidí dost nepochopitelné.

    OdpovědětVymazat
  4. jo jo. já vím, jak Ti je :-) Podobné otázky a odpovědi a překvapení se u mě také vyskytují. Myslím, že to je poznávací znamení těch deviantů, jak jsem o nich psal...

    OdpovědětVymazat
  5. Což o to. Televizi mám, ale nemám s ní problém. Když nechci, tak se jednoduše nedívám. Horší to je s počítačem. Jsou dny, kdy bych ho snad ani raději neměl. Eduard Nud

    OdpovědětVymazat