pondělí 29. prosince 2008

Lidé opět přicházejí o rozum

Teď právě lidé začínají přicházet o rozum. Jako každý rok spousty lidí nakoupí za spousty peněz spoustu dělobuchů a čekají na Silvestra, aby spolu s ostatními mohli křepčit v mrazu a odpalovat do vzduchu své tisíci koruny a sem tam někdo přijde o prst, ruku nebo o oko. Ti méně dočkaví (jak teď z okna pozoruji sousedy) už začínají s práskáním petard tři dny před Silvestrem.
Nechápu, proč lidé na jedné straně pláčou, jak je draho a že u doktora se platí 30 Kč za návštěvu a na straně druhé vyhazují peníze oknem za trochu hluku v mrazivých nocích.
Vždyť tím jen děsíte psy!

5 komentářů:

  1. Proč lidé na jedné straně pláčou, že platí u doktora 30 Kč, a na druhou stranu utrácejí za pyrotechniku?
    Vysvětlení je jednoduché až prosté. Jedná se o dvě různé skupiny lidí.
    1. Lidé s nízkým příjmem a (a nebo) vysokým věkem, který s sebou přináší více chorob (a tudíž více návštěv u lékaře), a který rovněž přináší spíše konzervativní postoje.
    Tito lidé budou spíše těmi, kdo nadává, než těmi, kdo kupuje pyrotechniku (pokud pomineme klasické prskavky - symbol zmíněné konzervativnosti)
    2. Lidé s vyššími příjmy a (a nebo) nižším věkem (méně nemocí a návštěv u lékaře, méně konzervativní).
    Tito lidé budou méně nadávat na poplatky u lékaře a více kupovat pyrotechniku.

    OdpovědětVymazat
  2. Dalo by se to rozdělit i podle výše IQ, které jedinci dosahují? Pak by se to rozdělilo na dvě skupiny. Ti s tím nižším IQ, kteří nechápou důvod zavedení poplatků u lékaře a zároveň těch, kteří své peníze proměňují v pyrotechniku a pak lidé s vysokým IQ, kteří chápou smysl zavedení poplatků a neutrácejí za zbytečnosti :-)

    Také rozdělení, nebo ne?
    Hodně závisí na úhlu, ye kterého se na věci díváme.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano i toto je možné rozdělení lidí, které vysvětluje jev, který jsi sám ve svém článku nechápal. Mám radost, že sis k pochopení našel vlastní cestu.
    Abych ovšem udělal radost taky svému Egu, tak musím konstatovat, že mé rozdělení je poněkud citlivější a tedy ze společenského hlediska přijatelnější. Navíc bych nezaměňoval IQ a uvědomělost (o které de-facto píšeš), protože to není totéž, ačkoliv výskyt uvědomělých lidí bude pravděpodobně vyšší mezi lidmi s vyšším IQ. Příkladem opaku mohou být prostí lidé s nízkým IQ (tedy s malou schopností rychle řešit logické úlohy), kteří jsou náchylní přijímat různé náboženské představy, jako je například Křesťanství. Takoví lidé mohou uvědoměle odmítat nákup zbytečností typu pyrotechnika a zároveň s pokorou (tedy bez nadávání) přijímat nové poplatky. Ale to už jsem opravdu hodně odbočil ve snaze potěšit si svoje Ego :)

    OdpovědětVymazat