neděle 7. prosince 2008

Logicky nepochopitelné



Možná přemýšlím až moc nad věcmi, které ostatní neřeší. Ale já mám prostě rád logiku a nelogické řešení mě tak bije do očí, že o něm musím přemýšlet.
Tentokrát Vám chci říct o řešení přístupových cest pro pěší okolo stanice Opatov. Kdo tuto stanici nezná, pak jí přiblížím. Jedná se zatím o předposlední stanici na trase metra C ve směru Háje. Je celá koncipovaná tak, že hlavní toky cestujících jsou vedeny vždy tak, aby od soupravy, kde vystupuje větší množství lidí šli lidé blíž k té zdi, která je na stejné straně jako koleje té soupravy. Na zemi jsou úhledně nakreslené žluté šipky ve směru , kudy by se měly davy pohybovat. Dveře z hlavního vestibulu jsou opatřeny značkami "jednosměrný provoz" jako na silnici, aby se tak ještě posílil pocit organizovanosti. Přístroje na označení lístku jsou také umístěné tak, aby ladily s proudy pěších cestujících. Vstup do metra je možně obcházet z obou stran a přitom na obou stranách je pak schodiště a eskalátory, které dopravují lidi z a na autobusové zastávky ve vyšším patře. Do nedávna i eskalátory logicky zapadaly do systému, že jeden eskalátor jel nahoru k autobusům a tudíž byl na straně, kde chodili převážně vystupující cestující z metra a druhý jel směrem dolů, kde naopak spěchali převážně lidé do metra.
Před nedávnem se však eskalátory začaly pohybovat obráceně a naráz se lidé začali motat do jiných proudů.. Po schodech si lidé překážejí, ve dveřích do vestibulu metra se srážejí ti, co vychází s těmi, co chtějí dovnitř. Ptám se, koho napadla taková nelogičnost a jsem jediný, kdo to vidí? Nebo spíš jediný, komu to přijde divné. Vždyť změna je život a neustálý a neuspořádaný pohyb lidí, kteří do sebe vrážejí má přece obraz už ve fyzice částic. Pan Brown by byl na Opatově spokojený.

Žádné komentáře:

Okomentovat