úterý 9. prosince 2008

Vánoční trhy

po našem hlavním městě (a věřím že po každém větším městě v ČR) se rozprostřela vánoční nálada. Na náměstích se objevily různě vysoké smrky nebo alespoň z větví poskládané jehlany, které stromy připomínají a přesto to není takové plýtvání jako poraženi 38 metrů vysokého smrku, aby Staroměstské náměstí mohlo být na pár týdnů osvětlené zárovičkami a pak aby si někdo hezky přes zimu zatopil ze státního dřeva :-)
Objevují se i vánoční trhy. Každým rokem se zdá, že jsou stejnější (asi to je ten význam slova tradiční). Všimněte si jedné věci, nikde ve městě není taková koncentrace zbytečností na jediném místě jako právě na vánočním trhu. A navíc zbytečností, pro které když už se nadchnete, budete muset sáhnout hluboko do peněženky. Jeden příklad za všechny: na náměstí Míru v jednom stánku prodávají dost neumělecky opracované dřevěné betlémy z tenké překližky. Za jeden, ne příliš velký a ne příliš hezký exemplář si však řeknou kolem 600 kč. To se mi zdá celkem dost. Lepší je jít kousek dál a koupit si medovinu. Ovšem, není medovina, jako medovina.. A svařák? Ten už bych na trzích neriskoval vůbec.
Zaučeně pravý český trdelník se od toho zaručeně pravého slovenského trdelníku neliší kupodivu chutí, ale cenou a velikostí. Je mnohem menší a mnohem dražší. Taky, co člověk chce, když bydlí v Praze. Možná snad bych si přeci jen dal ten slovenský trdelník...

Ale aby to nebylo celé v duchu kritiky, mám tu i pochvalu. Alespoň na vánočních trzích prodávají zatím jen místní prodejci a nenajdete tu výrobky pochybné kvality ze vzdálených exotických zemí s cenou za "cista cicet". A také Santové se tu na těch trzích nevyskytují. Takže se vyváží i to zlé. A navíc, o Vánocích člověk přeci nehledí až tolik na to, co co stojí, ale jakou radost tím udělá svým blízkým. (To by však neměl být povel pro obchodníky k tomu, aby nebohé lidi škubali za bílého dne..)

Žádné komentáře:

Okomentovat