sobota 20. prosince 2008

Prodejna není restaurace

To je všem jasné, ale stejně si stále častěji někdo tento fakt plete. Bohužel se nám již několikrát stalo, že jsme koupili v potravinách výrobek, který před námi už někdo otevřel a dokonce i polovinu snědl! Na vině je to, že člověk je nepozorný, obal výrobku neprůhledný a víčko zpět těsně zašroubované, takže na první pohled není vidět, že už na stejném kousku před Vámi někdo hodoval. Stalo se nám, že kysaný mléčný nápoj byl zpoloviny vypitý, zavřený a postavený zpět mezi ostatní výrobky. clověk nemá vždy čas, aby každou věc jednotlivě zkontrolovat, zvlášť tehdy, kdy spěchá, kupuje hodně věcí...
Píšu to proto, že za poslední měsíc jsem zjistil, že se podobné kousky zboží objevují v regálech stále častěji. Někdo nepochopil, jak takový obchod funguje, a nebo (což je mnohem pravděpodobnější vysvětlení) pochopil naprosto přesně, jak obchod funguje, a začal ho využívat typicky česky ve svůj vlastní prospěch. Heslo, které v nás komunismus zakořenil: "Kdo nekrade není Čech", z nás - jako z národa - stále ještě nestačil opadat a bude trvat ještě dlouho, než se lidé opět naučí nějaké slušnosti a cti.
Někdy chápu vyspělejší cizince, kteří se na Čechy dívají jako na národ zlodějíčků, podvodníčků a švindlířů se zlatýma ručičkama... Nicméně ty zlaté ručičky využíváme mnohdy špatně a k naší škodě. Ale přesto se nesnížím k té spodině a budu stále slušný. Však jen tak máme šanci zlepšit si pošpiněnou reputaci. I když to bude trvat dlouho a výsledek se teď zdá být nejistý. Slušným lidem přeji hodně štěstí, těm ostatním dobrou chuť, až budou pojídat jídlo přímo v obchodech. Ať Vás dost nasytí.

1 komentář:

  1. Konečně si někdo myslí, že tento článek nestojí za nic. Jen škoda, že nedopsal komentář, proč. Bylo to snad proto, že mluvím o tak typické české nátuře, která se každému jednotlivci příčí, ale která je z celku viditelná a patrná_ Tedy, že jsme jako národ spíš švejkové a zlodějíčkové, kteří si navzájem závidí auta, platy, manželky, domy, .... a co já vím. A nebo je to proto, žesám v obchodech ochutnává zboží a vrací ho zpět do regálu? A nebo je můj sloh pod psa? Můžu si teď jen domýšlet.
    Přéma

    OdpovědětVymazat