pátek 5. prosince 2008

Park oddechu a relaxace (ne Julia Fučíka)


V sousední obci se několik let stavěl velký komplex. Projekt využití volného času k relaxaci a oddechu pro rodiny, na jehož začátku stála jistě výborná myšlenka zakladatelů, se však nějak zvrhl. V současné době areál většinu času zeje prázdnotou.
Velké podzemí garáže, kde stojí pár aut, hotelové pokoje, ve kterých nikdo nebydlí, posilovna, kde je množství různých posilovacích strojů zcela opuštěných, krásný a moderní bazén, kde se nikdo nekoupe a další sportovní a relaxační a opuštěné stanoviště. K tomu dvě restaurace, kde je jen velmi málo hostů a většinou znuděná obsluha. Řeč je o tak trochu nezvladnutém projektu s názvem Park holiday Benice.
Člověk se musí ptát, proč tak dobře a moderně vybavené prostory stále zejí prázdnotou? Komu se chtělo investovat tolik peněz do stavby něčeho, co je odsouzeno zkrachovat na vysoké provozní náklady a téměř nulové zisky?
Když člověk začne zkoumat příčiny, tak pochopí i následky. Na webu projektu nenajdeme jedinou zmínku o nejpodstatnější věci ze všech. Kolik ta sranda stojí? Už dříve jsem si říkal, že bych rád využil možnosti chodit si zaplavat. Bazén, který v Benicích mají ,přímo zve k návštěvě, navíc, když hladina vody se ani nepohne, protože je stále prázdný. Důvod jeho prázdnoty je však patrně cena za jeho návštěvu. To, co Vám na webu nesdělí je sladké tajemství - 600 Kč za osobu a vstup do bazénu. Ten je potom neomezený a nepřenosný, ale neumím si představit, že bych v bazénu dokázal trávit více, než 3 hodiny v kuse. Pak by to (jednoduchou matematikou) přišlo na 200 Kč za hodinu a osobu. Kdo by však chodil do bazénu sám? Rád bych tam šel s přáteli nebo se ženou.. Ale platit něco takového? Jedna návštěva 5ti lidí by vyšla na 3000. To už pomalu přijde levnější najmout si bagr, udělat na zahradě díru a do ní dát modrý prefabrikovaný bazén a zapadnou tak do šedi českých satelitních vesniček, kde na zahrádkách (byť často velkých jako pěst) je bazén od Marimexu, který sahá od plotu k plotu. Vysoké pořizovací náklady zahradních bazénů se však ztratí v porovnání s náklady, které bych musel dát za to, kdybych chtěl chodit pravidelně plavat do Benic.
Napadne Vás, že by mohla existovat nějaká klubová karta nebo tak něco.. Ano. Z neověřených zdrojů (sám bych se nezeptal, bál bych se o své psychické zdraví) mám informaci, že taková klubová karta skutečně existuje, ale stojí kolem 20.000 Kč na osobu a rok a přitom se poplatky za jednotlivé vstupy neruší, ale pouze snižují o několik %.
Je smutné, že tvůrci tohoto projektu vsadili na nejméně početnou skupinu lidí v této republice a to na extrémní boháče, kteří neví, co s penězi. Zdravě uvažující člověk nedá přece za takovou věc ( jako vstup do bazénu) 600 Kč. Nebo se pletu? Navíc ta skupina, pro kterou je tedy tento projekt určen má většinou postavené kýčovitě velké vily, kde mezi 10 ložnicemi a 15 záchody mají i své malé soukromé relaxační centrum. Tak proč by jezdili do Benic?
Chápu, že majitelé Benického komplexu mají teď pravděpodobně hluboko do kapsy a potřebují každou korunu. Projekt je to monstrózní a musel stát hodně peněz. Nicméně prázdnota jim peníze za hypotéky nezaplatí a když už někdo přijde, tak se systémem "oškubej ho hned" se daleko nedostanou, neboť každý se 2x rozmyslí, jestli ze sebe nechá dělat blbce i příště.
A navíc by stačilo málo.. I snížení cen na polovinu by mě už donutilo vážně uvažovat o návštěvě. Vždyť hezký bazén na tři hodiny za 100 Kč za hodinu kousek od vlastního domu je něco, co je už celkem lákavé. Myslíte si, že to někdy majitelům dojde? Že když nabídka a poptávka nejsou v rovnováze, obchody váznou?

1 komentář:

  1. Ještě jsem slyšela, že členství v klubu za 20tis. ročně přináší lidem ale nesporné výhodny, jako je např. parkování zdarma nebo půjčení ručníku zdarma. A to se přece vyplatí !!!

    OdpovědětVymazat